lokalizacja: Władysławowo, 
ul. Niepodległości 10 
inwestor: WŁA-MED 
funkcja: ośrodek zdrowia oraz hotel*** 
projekt: 2010-2011 
realizacja: 2011-2013 
zakres projektu: koncepcja, projekt budowlany,  wielobranżowy projekt wykonawczy 
powierzchnia całkowita:2497m2 
kubatura: 10533m3

Hotel - Dom Kuracyjnywe we Władysławowie
 Projektowana inwestycja polega na przebudowie ośrodka zdrowia – przychodni lekarskiej i rozbudowie budynku o część hotelową pod nazwą „Dom Kuracyjny”, mieszczącą 21 pokoi mieszkalnych wraz zespołem odnowy biologicznej, gastronomią i niezbędnym wyposażeniem technicznym. 
Przychodnia stanowi niezależną, wydzieloną część budynku i świadczy usługi dla ludności. Jednocześnie przyjęto możliwość świadczenia usług przez personel medyczny dla kuracjuszy czyniąc obie funkcje komplementarne. 
 Budynek posiada trzy kondygnacje nadziemne i jedną podziemną. Całość stanowi zespół składający się z ośrodka zdrowia – przychodni lekarskiej  mieszczącej się w przebudowanej części istniejącej oraz  hotelu z restauracją i zespołem odnowy biologicznej oraz parkingiem.  
Zaprojektowano sześć gabinetów badań lekarskich oraz dwa przygotowawczo-zabiegowe.  
Pomieszczenia przychodni usytuowane są w wydzielonej części budynku, na poziomie piwnic i parteru. Kondygnacje skomunikowane są wydzieloną klatką schodową. Na poziomie piwnic zaprojektowano zaplecze socjalne pracowników przychodni, magazyny, pomieszczenia pomocnicze oraz techniczne. Na poziomie parteru usytuowano hall z rejestracją, gabinety badań lekarskich oraz przygotowawczo - zabiegowe, poczekalnie i WC. 
 Pomieszczenia hotelu rozmieszczono w wydzielonej części budynku, na trzech kondygnacjach nadziemnych i jednej podziemnej. Na poziomie piwnic zaprojektowano wielostanowiskową zamkniętą halę garażową dla gości hotelowych, zaplecze socjalne pracowników hotelu, zaplecze restauracji, magazyny oraz pomieszczenia techniczne. Na poziomie parteru przewidziano hall recepcyjny, restaurację z barem kawowym, WC ogólnodostępne oraz zaplecze recepcji i biuro. a dwóch najwyższych kondygnacjach znajduje się 21 pokoi hotelowych z węzłami higieniczno-sanitarnymi, w tym 19 pokoi 2-osobowych, jeden pokój 3-osobowy i pokój 2 lub 3-osobowy przystosowany dla osób niepełnosprawnych. 
 Na kondygnacji +1 zlokalizowano salę wielofunkcyjną będącą, zależnie od potrzeb, salą konferencyjną, klubową z telewizorem lub szkoleniową. Na pierwszym i drugim piętrze zaprojektowano zespół odnowy biologicznej dostępny z dróg komunikacji ogólnej. Główne, zadaszone wejście do hotelu, zaprojektowano w południowo-wschodnim, w wyeksponowanym narożniku budynku. Wejście pracowników  przewidziano oddzielnym wejściem gospodarczym z terenu od strony północnej budynku bezpośrednio na poziom parteru. 
Dostawy produktów do hotelu i restauracji odbywają się wejściem dostawczym poprzez wielo-stanowiskowy garaż podziemny na poziomie piwnic lub wejściem gospodarczym. 
Komunikację gości oraz pracowników hotelu między kondygnacjami przewidziano głównie dźwigiem osobowym oraz ogólnodostępną klatką schodową.  
 Pomieszczenia restauracji usytuowane są na poziomie parteru i piwnic w wydzielonej części hotelowej budynku. Wejścia do restauracji dla konsumentów zaprojektowano od strony południowej budynku poprzez hall recepcyjny oraz od strony północno-wschodniej budynku bezpośrednio z terenu. Wejście pracowników restauracji przewidziano oddzielnym wejściem gospodarczym z terenu od strony północnej budynku  lub poprzez hall recepcyjny. 
Restauracja zapewnia żywienie całodzienne mieszkańców hotelu.  
Pomieszczenia techniczne oraz pomieszczenie konserwatora (zatrudnienie dorywcze) zaprojektowano jako wspólne dla całego obiektu.  
Projektowana przychodnia jest zakładem opieki zdrowotnej otwartej  prowadzącym działalność diagnostyczną i leczniczą w zakładzie i poza nim w zakresie następujących specjalności: pediatria, choroby wewnętrzne, okulistyka. 
Hotel został zaprojektowany jako trzygwiazdkowy,  świadczący usługi całoroczne. Restauracja będzie zakładem samodzielnym, posiadającym pełne zaplecze produkcyjne i magazynowe, działającym przez cały rok. 
 Forma budynku wypływa z analizy zastanego otoczenia i potrzeb planowanej inwestycji. Ograniczona w planie miejscowym wysokość dla nowej zabudowy w obliczu dominującej bryły sąsiedniego budynku stwarza konieczność przyjęcia rozwiązań, które przyciągną uwagę odbiorcy, przechodnia, turysty poprzez wyrazistą formę architektoniczną pełniącą także funkcję reklamową w odniesieniu do obiektu jak i miasta. Klimat miasta nasycony bliskością morza, portu i plaży stał się bezpośrednią inspiracją plastyczną.  
Poprzez repertuar zastosowanych rozwiązań architektonicznych nawiązano w metaforyczny sposób do tradycji Władysławowa – miasta nierozerwalnie związanego z morzem. Mało atrakcyjna forma istniejącego budynku przychodni została  wykorzystana i wkomponowana w nowoczesną  całość. Istniejąca bryła została ożywiona ażurowymi balkonami pokojów hotelowych. Dominującym elementem kompozycji architektonicznej są miękkie linie balkonów „spływające” dynamicznie w kierunku  głównego wejścia do hotelu, w metaforyczny sposób nawiązując do dziobów  statków pasażerskich. Główne wejście do hotelu ukształtowano w sposób zapraszający, „wciągający” do wnętrza i zlokalizowano je na narożniku budynku,  od strony skrzyżowania głównych ulic.  
Zastosowane rozwiązania materiałowe i detale architektoniczne dodatkowo podkreślają główną ideę. „Drewniane pokłady” balkonów, z których rozciąga się widok na morze, metalowe, nawiązujące do kadłubów statków formy pokryte blachą cynkowo-tytanową  i wyeksponowane dynamicznie ukształtowane kominy to bezpośrednie odniesienia do formy statku. Z kolei jasna kolorystyka elewacji nowej części budynku nawiązuje do skojarzeń z  tzw. białą flotą. Dla części istniejącej natomiast przewidziano kolor piaskowy symbolizujący plaże.  Zaprojektowane od strony ul. 1000-lecia przeszklenia nadają budynkowi lekkości otwierając wnętrze dla potencjalnego klienta. 
Jednocześnie duże okna pokoi odsłaniają widok - panoramę Władysławowa, a w dalszej perspektywie - morze.    
Zastosowane na elewacjach akcenty z naturalnych materiałów – kamień i drewno nadają budynkowi przyjazny charakter, podkreślający jego funkcję wypoczynkową. 
Zastosowano rozwiązania materiałowe przegród budowlanych zapewniające dopuszczalne poziomy hałasu przenikającego do wnętrza pomieszczeń zgodnie z normą.   

Chętnie odpowiemy na Twoje pytania...
Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku z wysłaniem zapytania przez formularz kontaktowy. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przetworzenia zapytania. Zostałem poinformowany, ze przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwość ich poprawienia, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest ER STUDIO Robert Ereciński Architekt z siedzibą przy ul. Starowiejskiej 22/1 w Gdyni, 81-356, e-mail: erstudio@erstudio.pl, tel. 501797111.
Przepisz tekst z obrazka.   
WYŚLIJ > 
KONTAKT

e-mail: erstudio@erstudio.pl

M:+48 501 797 111

ADRES

ER_STUDIO  
Robert Ereciński ARCHITEKT 
ul. Starowiejska 22/1  
81-356 Gdynia
POLAND 


© ER_studio Robert Ereciński