Forma budynku wypływa z analizy zastanego otoczenia, uwarunkowań planistycznych i potrzeb inwestycji. Priorytetem było harmonijne wpisanie w architektoniczny kontekst modernistycznej Gdyni. Próba pogodzenia uwarunkowań zabudowy pierzejowej ze specyfiką funkcji budynku skłoniła do poszukiwań rozwiązań, które przyciągną uwagę odbiorcy, przechodnia, turysty poprzez wyrazistą i elegancką formę architektoniczną pełniącą także funkcję marketingową prowadzonej działalności. Z racji specyficznego położenia przy głównej trasie kolejowej Trójmiasta oraz ekspozycji także z głównej arterii drogowej Trójmiasta (przebiegającą na tym odcinku przez ul. Śląską) pojawił się pomysł wytworzenia interakcji odbiorcy z mijanym budynkiem poprzez wprowadzenie wrażenia zmienności w ruchu. Zamysłem było generowanie różnego odbioru budynku w zależności od położenia obserwatora. Ostatecznie zaproponowano w tym celu materiał elewacyjny zmieniający kolor w zależności od kąta patrzenia i nasłonecznienia elewacji. Kolor poszczególnych elementów będzie się zmieniał w miarę mijania budynku. Dla dodatkowego wzmocnienia efektu kompozycję elewacji ożywiono stosując złudzenie optyczne tzw. „ściany kawiarni” dające dynamiczne wrażenie zbieżności linii rzeczywiście poziomych. Efektem będzie wrażenie ruchu statycznego budynku. Zmienna kolorystyka elewacji nawiązuje także w sposób metaforyczny do elastycznych rozwiązań funkcjonalnych we wnętrzu budynku. Podobnie jak zmienne kolory na elewacjach zarówno pokoje jak i przestrzenie publiczne planuje się rozwiązać w sposób wielofunkcyjny, pozwalający na „elastyczność” w zależności od indywidualnych potrzeb użytkowników. Dynamizm jest też domeną grupy docelowej planowanej inwestycji – ludzi biznesu. 
Podporządkowanie się pierzejowej formie zabudowy i związane z tym ograniczenia np. pożarowe, stanowiły spore wyzwanie projektowe. Duże powierzchnie ścian bocznych pozbawione okien wciągnięto w kompozycję przestrzenną tworząc prostą, logiczną kompozycję budynku. Dzięki temu budynek będzie korzystnie postrzegany niezależnie od realizacji inwestycji na sąsiednich działkach budowlanych.  
Geometryczność proponowanych form oraz repertuar zastosowanych rozwiązań architektonicznych nawiązuje do architektury modernistycznej Gdyni – miasta nierozerwalnie związanego z morzem jednocześnie miasta nowoczesnego. Biała kolorystyka ścian nawiązuje do tradycji Gdyni – zwanej kiedyś białym miastem, która to z kolei wypłynęła z analogii do białej floty. Zastosowane na elewacjach intensywne akcenty kolorystyczne w zestawieniu z bielą – nadają budynkowi optymistyczny, przyjazny charakter, jednocześnie wyróżniając budynek spośród zabudowy mieszkaniowej. 
Zaprojektowane od strony ul. Podolskiej oraz od strony parkingu przeszklenia nadają budynkowi lekkości otwierając wnętrze na gościa. Główne wejście do hotelu skierowano w stronę głównego dojścia od ulicy Śląskiej. Duże okna pokoi odsłaniają widok z wnętrza – od wschodu na panoramę Gdyni, na wyższych kondygnacjach, także widok na morze, od zachodu na ulicę Podolską, ale także z części pokoi na zielone wzgórza Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego.  
Dzięki konsekwentnemu kształtowaniu i przejrzyście zaplanowanego układu funkcji, uzyskano kompozycję nacechowaną prostotą i harmonią, przy jednoczesnym podkreśleniu indywidualności i niepowtarzalności projektowanego hotelu.   
Hotel***
Inwestycja polega na realizacji budynku zamieszkania zbiorowego w Gdyni przy ul. Podolskiej 5. Hotel o kategorii *** (trzy gwiazdki) miesścić będzie 93 pokoje wraz gastronomią, salą wielofunkcyjną, salą do ćwiczeń i niezbędnym wyposażeniem technicznym oraz infrastrukturą techniczną. Aby zapewnić niezbędną ilość miejsc postojowych w obrębie własności terenu przewidziano parking podziemny oraz miejsca na terenie.  
Usytuowanie budynku na działce wynika z zastanego układu granic, wytycznych miejscowego planu, w tym linii zabudowy oraz przepisów pożarowych odnośnie odległości od istniejącej zabudowy w sąsiedztwie. 
Budynek zgodnie z wytycznymi planu wpisuje się w zabudowę pierzei ul. Podolskiej przylegając bezpośrednio do granic od południa i północy (ze ścianami bez okien).  
Budynek posiadać będzie osiem kondygnacji nadziemnych i jedną podziemną. Hotel w założeniu ma obsługiwać głównie gości biznesowych. Na poziomie parteru przewidziano lobby, otwartą salę konsumpcyjną z barem, salę wielofunkcyjną, WC ogólnodostępne, WC pracowników, pomieszczenie porządkowe oraz zaplecze kuchenne. W obrębie lobby zlokalizowano recepcję z zapleczem, miejsce do nieformalnych spotkań, mini-office ze stanowiskiem komputerowym, mini-bar kawowy oraz magazyn na bagaż gości. Sala wielofunkcyjna posiada możliwość dodatkowego wydzielenia mniejszej sali lub połączenia w jedna salę wraz z salą śniadań, dzięki systemowi przesuwnych ścianek. 
Na poziomie piwnic zaprojektowano wielostanowiskową zamkniętą halę garażową dla gości hotelowych wraz z dwoma stanowiskami dostaw wyposażonymi w rampę przeładunkową oraz część pomieszczeń zaplecza hotelu i kuchni. Rozmieszczono zespół magazynów: czystej i brudnej bielizny, napojów, mebli, chemii gospodarczej oraz pomieszczenia zaplecza socjalnego pracowników, pralnię, pomieszczenia techniczne i konserwatora oraz magazyn sprzętu rekreacyjnego.  
Na poziomie pierwszego piętra znajdują się pokoje dla gości oraz wydzielona część administracyjna. 
Na kolejnych kondygnacjach w powtarzalnym układzie zlokalizowano pokoje dla gości. Na siódmym piętrze umieszczono salę do ćwiczeń fizycznych z tarasem i WC. Na ósmym znajduje się apartament dla gości. 
W obrębie korytarzy zaproponowano otwartą pustkę ze świetlikiem na dachu umożliwiającą wprowadzenie naturalnego oświetlenia.  
Główne, zadaszone wejście do hotelu od strony ul. Podolskiej, zaprojektowano na środku elewacji frontowej bezpośrednio z poziomu terenu. Wejście pracowników przewidziano oddzielnym wejściem gospodarczym z terenu od strony przejazdu bramowego. 
Wszystkie kondygnacje skomunikowane są zespołem dwóch wind osobowych przeznaczonych dla gości i personelu pięter oraz wydzieloną klatką schodową. Przewidziano windę towarową na potrzeby dostaw kuchni między poziomem piwnicy i parteru. Układ komunikacyjny zapewnia rozdzielenie dróg gości i personelu kuchni. 
Pomieszczenia zaplecza restauracji usytuowane będą na poziomie parteru w wydzielonej części budynku.  
Z sali wielofunkcyjnej zapewniono bezpośrednie wyjścia na otwarty taras i teren za budynkiem. 
  
Powierzchnia zabudowy – 951,08 m2, 
pokrycie działki zabudową – 60%, 
powierzchnia użytkowa - 2642 m2, 
powierzchnia usługowa – 1027 m2, 
powierzchnia ruchu - 918 m2, 
razem powierchnia budynku - 4587 m2, 
intensywność zabudowy – 2,9, 
kubatura całkowita brutto – 20 324,2 m3.

Chętnie odpowiemy na Twoje pytania...
Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku z wysłaniem zapytania przez formularz kontaktowy. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przetworzenia zapytania. Zostałem poinformowany, ze przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwość ich poprawienia, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest ER STUDIO Robert Ereciński Architekt z siedzibą przy ul. Starowiejskiej 22/1 w Gdyni, 81-356, e-mail: erstudio@erstudio.pl, tel. 501797111.
Przepisz tekst z obrazka.   
WYŚLIJ > 
KONTAKT

e-mail: erstudio@erstudio.pl

M:+48 501 797 111

ADRES

ER_STUDIO  
Robert Ereciński ARCHITEKT 
ul. Starowiejska 22/1  
81-356 Gdynia
POLAND 


© ER_studio Robert Ereciński